دانلود مقاله قطب نما

دسته بندي : مقاله » مقالات فارسی مختلف
لینک دانلود و خرید پایین توضیحات
دسته بندی : وورد
نوع فایل :  word (..doc) ( قابل ويرايش و آماده پرينت )
تعداد صفحه : 6 صفحه

 قسمتی از متن word (..doc) : 
 

‏قطب نما
‏علوم طبیعت > ‏فیزیک > ‏الکتریسیته و ‏مغناطیس > ‏مغناطیس
(cached)
‏قطب نما وسیله کوچکی است به اندازه ساعت جیبی و یا کمی ‏بزرگتر و مانند آن دارای صفحه مدرج و عقربه است. صفحه مدرج آن از صفر تا 360 یا 400 ‏گراد و یا 6400میلیم تقسیم بندی ‏می‌شود.
‏طرز کار قطب نما
‏عقربه قطب نما هنگام باز نمودن درب آن ، آزاد شده و حول ‏محور خود می‌چرخد و سپس به علت ‏نیروی ‏مغناطیسی کره زمین ‏همیشه در یک جهت معین که همان قطب شمال مغناطیسی است می‌استد ‏و آن را به ما نشان می‌دهد. عقربه مذکور هیچگاه اشتباه نمی‌کند، مگر آنکه در نزدیکی ‏اشیای آهنی یا فولادی و یا کابلی قرار گرفته باشد. بنابراین ، هنگام استفاده از قطب ‏نما بایستی مطمئن شویم که از اشیای انحراف دهنده آن ، بطور کلی دور است.
‏کاربردهای قطب نما
‏به کمک قطب نما می‌توانیم گرای مغناطیسی کلیه امتدادهای مورد نظر را اندازه ‏گرفته و با در دست داشتن گرای مغناطیسی یک امتداد ، جهت یابی بکنیم.
‏در کشتیها و هواپیماها برای جهت یابی از آن استفاده می‌شود.
‏در صنایع نظامی کاربرد وسیعی دارد از جمله دیده‌بانها در مناطق عملیاتی به کمک ‏آن جهت یابی می‌کنند.
‏در صنایع مخابرات ، کارهای پژوهشی و ساختمان ‏قبله نماها ‏بکار برده می‌شود.
‏قطب نمای پیشرفته
‏قطب نماهای پیشرفته که بیشتر در صنایع مخابرات و امور ‏نظامی بکار برده می‌شوند، مجهز به سلولهای شب نما می‌باشند که حتی در تاریکی شب عمل ‏جهت نمایی را صورت دهند. این نوع قطب نماها در ‏دوربینهای دو چشمی نظامی ‏، تانکها ، نفربرها ‏و حتی در ساختمان برخی خودروهای پیشرفته نیز بکار می‌رود. از قطب نماهای پیشرفته در ‏اندازه گیری طول جغرافیایی و عرض جغرافیایی محل نیز استفاده می‌کنند که در نقشه ‏خوانی ، پیاده سازی عملیات نظامی ، دیده بانی در مناطق جنگی و ... نقش تعیین کننده ‏دارند.
‏مباحث مرتبط با عنوان
‏آهنربا
‏تعیین ‏قطبهای آهنربا
‏طول و عرض جغرافیایی
‏قبله نما
‏مغناطیس
‏میدان ‏مغناطیسی زمین
‏قطب نما
‏در مورد اختراع ‏قطب‌نما‏ روایت‌های زیادی وجود دارد. تنی چند از دانشمندان آن را به چینی‌ها و یا حتی ایتالیایی‌ها نسبت می‌دهند. اما بیشتر دانشمندان همداستانند که قطب‌نما به وسیله ایرانیان ساخته شده است. قطب‌نمای ایرانی برخلاف قطب‌نمای چینی که 24 جهت داشت، دارای 32 جهت بوده‌است. عدد 32 علاوه بر نشان‌دادن دقت بیشتر قطب‌نمای ایرانی، نمایانگر آشنایی ایرانیان با اعداد در مبنای 2 و دانش ریاضی پیشرفته آنان است،‌که خود بحث جداگانه و بسیار مفصلی را می‌طلبد. در افسانه‌های کهن ایرانی آمده است که ‏اسفندیار رویین‏ به هنگام حرکت برای نبرد با اژدها از پیکانی آهنین سود می‌جسته، که همواره جهت ثابتی را به او نشان میداده است. در دوران نخستین اسلامی، ‏قبله‌نما‏ توسط ایرانیان به قطب‌نما افزوده شد تا همواره و در هر وضعیتی بتوان جهت درست قبله را پیدا نمود. ایرانیان از این اختراع استفاده کامل نموده و آن را به دیگر مسلمانان شناساندند. نام‌های فارسی اجزای قطب‌نما در زبان عربی شاهد تاریخی مسلمی است که کاربرد قطب‌نما از طریق ایرانیان به دست دیگر ملت‌های مسلمان رسیده است.
‏[‏ویرایش‏]‏ ‏ژرفایاب
‏برای تعیین ژرفنای آب در دریا، به ویژه مناطق ساحلی دریای پارس و دریای مکران، ایرانیان ابزاری اختراع نموده و به کار می‌بردند که شباهت زیادی به شاقول بنایی داشته است. هرچند که اختراع این سوند باستانی به سندباد ناخدای پرآوازه ایرانی نسبت داده شده است، اما اکتشافات اخیر کشتی‌های غرق شده ایرانی در دریای ‏اژه‏، که در یورش به یونان شرکت داشته‌اند، نشان می‌دهد که از دوران هخامنشیان، ایرانیان این ابزار را شناخته و به کار می‌بردند.
‏[‏ویرایش‏]‏ ‏مسافت یاب و واحد سنجش دریایی گره
‏دریانوردان ایرانی، از زمان‌های باستان، ابزارهایی برای پیمودن مسافت‌های دریایی به کار می‌برده‌اند. یکی از این ابزارها ریسمانی بوده که دارای گره هایی در طول خود بوده و به تدریج باز می‌شده، که پس از رسیدن به انتها، آن را می‌پیچیدند و دوباره استفاده می‌کرده‌اند.

 
دسته بندی: مقاله » مقالات فارسی مختلف

تعداد مشاهده: 3333 مشاهده

فرمت فایل دانلودی:.zip

فرمت فایل اصلی: .zip

تعداد صفحات: 6

حجم فایل:96 کیلوبایت

 قیمت: 14,000 تومان
پس از پرداخت، لینک دانلود فایل برای شما نشان داده می شود.   پرداخت و دریافت فایل