تحقیق بهداشت مسواک
دسته بندي :
دانش آموزی و دانشجویی »
دانلود تحقیق
لینک دانلود و خرید پایین توضیحات
دسته بندی : وورد
نوع فایل : word (..doc) ( قابل ويرايش و آماده پرينت )
تعداد صفحه : 36 صفحه
قسمتی از متن word (..doc) :
42
6- جامعه مورد بررسي: دانش آموزان پايه پنجم ابتدايي مدارس غرب تهران در سال 1384
تعداد نمونه: 117
تعداد نمونه بر اساس شيوع 96% در تحقيقات گذشته (8) بوده است با سطح اطمينان 95% و ميزان خطاي 5% بر اساس فرمول زير تعيين شده است.
با توجه به اين فرمول تعداد حجم نمونه 100=n ميشود كه با توجه به نظر مهندس آماري براي سهولت بيشتر در كار تعداد نمونه به عدد 17 تغييركرد.
روش نمونه گيري: تصادفي چند مرحله اي
7- روش تحقيق: اين تحقيق از نوع توصيفي مي باشد
نحوه اجرا:
در اين تحقيق جهت تعيين نمونه ها ابتدا ليست بهنگام ابتدايي دخترانه و پسرانه ناحيه غرب تهران در سال تحصيلي 1384 تهيه شد. پس از دريافت نامه اي از طرف دانشگاه آزاد اسلامي با مراجعه به سازمان آموزش و پرورش کل از ميان 4 منطقه (2و 5 و 9و 10) آموزش و پرورشي واقع در غرب تهران يک ناحيه به صورت تصادفي انتخاب شد. پس از آن با دريافت مجوز از سازمان آموزش و پرورش آن منطقه تعداد شش مدرسه (سه دخترانه و سه پسرانه) به صورت تصادفي انتخاب شد و مجوزي براي مدارس انتخابي صادر گرديد.
با مراجعه به مدارس انتخابي فرمهاي رضايتمندي جهت امضا والدين به دانش آموزان پايه پنجم مدارس انتخابي داده شد. پس از کسب رضايت از والدين آنها تعداد 20 کودک پايه پنجم از هر مدرسه به صورت تصادفي انتخاب گرديد (از يک مدرسه دخترانه 18 و يک مدرسه پسرانه 19 کودک انتخاب شد) پس از اطمينان از سلامتي کودک و عدم مصرف دارو در 6 هفته گذشته
42
پرسشنامه اي که جهت اطلاع از عوامل مرتبط با آلودگي مسواکها و محل نگهداري آنها تهيه شده بود با مصاحبه با کودک تکميل شد که عوامل مرتبط عبارت بودند از:
جنس (دختر و پسر) ، DMFT ( D دندانهاي دائمي و پوسيده ، M دندانهاي دائمي در اثر پوسيدگي از دست رفته ، F دندانهاي دائمي پر کرده)، OHI-S (CL 3-2-1-0 ، DI 3-2-1-0) ، سطح تحصيلات پدر ( ديپلم و کمتر – دانشگاهي)، سطح تحصيلات مادر (ديپلم و کمتر – دانشگاهي)، تعداد افراد خانوار ( سه نفر و کمتر ، چهار نفر، بيش از چهار نفر)، مصرف دارو (دارد – ندارد)، بيماري سيستميک ( دارد – ندارد) ، وجود ميکروارگانيسم (دارد – ندارد) ، تعداد کلوني ميکروارگانيسم (کم – متوسط – زياد) ، نوع مسواک ( ايراني – خارجي) ، روش مسواک زدن (افقي – عمودي – چرخشي – بدون نظم)(19) ، استفاده از خمير دندان ( دارد – ندارد) ، نوع خمير دندان مصرفي (بزرگسال – کودکان ، ايراني – خارجي) ، مدت زمان استفاده از مسواک فعلي ( کمتر از سه ماه ، بين سه تا شش ماه، بيش از سه ماه) ، تعداد دفعات استفاده از مسواک در شبانه روز (يک بار، دو بار، سه بار و بيشتر) ، خشک کردن مسواک بين وعده ها( دارد – ندارد) ، آخرين مرتبه مسواک زدن ( صبح همان روز – شب قبل) ، استفاده از دهانشويه (دارد – ندارد)، استفاده از پوشش براي مسواک (دارد – ندارد) ، تعداد مسواک در جايگاه (يک مسواک، چهار مسواک و کمتر، بيش از چهار مسواک) ، طرز قرار دادن مسواک در جايگاه (افقي – عمودي) روش شستشوي مسواک ( اصلا شسته نمي شود، زير شير آب، زير شير آب و مالش خفيف دست، زير شير آب و مالش شديد دست) ، محل نگهداري مسواک ( خارج از سرويس بهداشتي، سرويس بهداشتي)، نوع سرويس بهداشتي ( دستشويي ايراني ، دستشويي فرنگي) ، وجود حمام در سرويس بهداشتي (دارد – ندارد) ، استفاده از پرده حمام (دارد – ندارد) داشتن فن در داخل( دارد
44
– ندارد)، استفاده از سيفون (دارد – ندارد) ، آفتاب گير بودن محل نگهداري مسواک (بله – خير)، نوع مدرسه ( دولتي – غير دولتي).
به علت کمبود تعداد نمونه و پيشنهاد مهندس آماري طبقه بندي برخي از عوامل مرتبط تغيير کرد که اين تغيير عبارت بود از:
تعداد افراد خانوار (چهار نفر و کمتر – بيش از چهار نفر) ، مدت زمان استفاده از مسواک فعلي (کم تر از سه ماه - سه ماه و بيشتر) ، تعداد دفعات استفاده از مسواک در شبانه روز (کمتر از سه بار – سه بار و بيشتر) ، نوع خمير دندان مصرفي (خارجي – ايراني)، روش شستشوي مسواک (زير شير آب و مالش شديد دست، زير شير آب و يا مالش خفيف دست) ، تعداد مسواک در جايگاه ( يک مسواک – بيش از يک مسواک) ، روش مسواک زدن ( با اصول صحيح – بدون اصول صحيح)* .
سپس وضعيت بهداشت دهان کودکان فوق نيز با ارزيابي ايندکس DMFT و ايندکس OHI-S با سوند و آينه يکبار مصرف دندانپزشکي تحت نور طبيعي مورد ارزيابي قرار گرفت پس از آن از کودکان خواسته شد که فرداي آن روز مسواکهاي خود را پس از استفاده در شب قبل و يا صبح روز تحويل در پوششهاي پلاستيکي خاصي (زيپ کيپ) که به آنها داده شده بود قرار دهند و به مدرسه بياورند در روز تحويل پس از پرسش در مورد آخرين وعده مسواک و دريافت مسواک آنها در قبال مسواک گرفته شده از آنها يک مسواک جديد Oral-B به آنها داده شد.
مسواکها در کوتاهترين زمان ممکن به آزمايشگاه ميکروبيولوژي دانشکده پزشکي دانشگاه شهيد بهشتي برده شد. (حدود 1 ساعت)
در آزمايشگاه با استفاده از دستکش معاينه لاتکس مسواکها به لوله هاي آزمايش 10cc (به منظور ايجاد رقت 1/0) آبگوشت TSB که داراي سرپوش پنبه اي بود منتقل شد سر مسواکها با قسمتي از انتهاي دسته در آبگوشت قرار گرفت. دسته مسواکهايي که طول بلندتر از لوله داشتند قطع شدند. ا
44
ين عمل با استفاده از اسپاتول دسته چوبي که تحت حرارت داغ شده بود انجام گرفت تا آلودگي اي به مسواکها اضافه نشود. پس از خنک شدن، مسواک در لوله قرار گرفت تا گرما به آبگوشت منتقل نگردد. پس از آن لوله هاي حاوي آبگوشت به انکوباتور با دماي 37c منتقل شد و بعد از 2 ساعت از انکوباتور خارج گشته و در محيطهاي NA,BA,EMB,MC که براي هر مسواک تهيه شده بود کشت داده شد. با استفاده از آنس داراي لوپ 01/0 (ايجاد رقت 001/0) از آبگوشت برداشته و به پليتهاي حاوي محيطهاي مزبور منتقل و کشت داده شد. در پليتهاي NA,EMB به طريقه ايزولاسيون کشت انجام گرفت. بعد از اتمام کار نمونه ها به انکوباتور 37c منتقل گرديد و به مدت 24 ساعت در آنجا نگهداري شد. پس از 24 ساعت نمونه ها خوانده شد. در هر پليتي با استفاده از ذره بين انواع کلوني ها جستجو گشت. پس از آن از روي پليت هاي BA,MC کلوني ها شمارش شد و هر تعداد کلوني که شمارش مي شد در عدد 1000 ضرب ميگرديد. نمونه هايي که فقط حاوي يک کلوني در يکي از محيطهاي نامبرده بودند منفي در نظر گرفته شدند. نمونه هايي که حاوي دو يا بيشتر از دو کلوني (کمتر از 10 کلوني) در حداقل دو محيط از محيطهاي مصرفي بودند مثبت در نظر گرفته شدند. کلوني هاي کمتر و مساوي 10 تا در عدد 100 ضرب شدند. تعداد کلونيهاي موجود در BA از تعداد کلونيهاي موجود در MC کم شد عدد حاصل تعداد کلوني ميکروارگانيزمهاي گرم مثبت را نشان داد. تعداد کلوني موجود در محيط MC نمايانگر تعداد ميکروارگانيزمهاي گرم منفي بود. (بعضي ميکروارگانيزمها مانند Ecoil که در محيط MC کلونيهايش جلاي فلزي دارد و يا سودوموناموس که کلونيهايش در محيط NA به جهت پيگمان سبز و آبي و بوي خاصش با مشاهده کلوني قابل افتراق بود.) پس از آن از انواع متفاوت کلونيهاي موجود در هر نمونه يک لام تهيه شد و در زير ميکروسکوپ نوع ميکروارگانيزم به طور کلي (باسيل يا کوکس