تحقیق تاريخچه چاروقدوزي 21 ص

دسته بندي : دانش آموزی و دانشجویی » دانلود تحقیق
لینک دانلود و خرید پایین توضیحات
دسته بندی : وورد
نوع فایل :  word (..doc) ( قابل ويرايش و آماده پرينت )
تعداد صفحه : 15 صفحه

 قسمتی از متن word (..doc) : 
 

‏مقدمه ‏:
‏چاروق دوزي هنر سنتي و دستي شهرستانهاي قوچان و بجنورد‏ ‏مي باشد و چاروق به نوعي پاپوش گفته مي شود كه شبيه به قايق‏ ب‏و‏ده‏ ‏و ‏در محل انگشتان پا با قوسي به طرف بالا برگشته است كه درگذشته مورد مصرف عموم بوده با اين تفاوت كه چاروق براي طبقه اعيان داراي تزئينات بوده و مردم عادي بدون تزئين و ساده آن را استفاده مي كردند
‏هدف از انجام اين گزارش و تحقيق دراين مورد خاص ، نشان دادن اين و‏صن‏عت بودكه مخصوص بجنورد است . ضمن آنكه بعد از تحقيق دراين مورد و ديدن مراحل كار خودم بيش از پيش به اين حرفه مورد علاق‏م‏ند شدم و اميد آن دارم كه بتوانم فرهنگ و آداب و رسوم سنتي منطقه خود را به خوبي بشناسانم .
‏عمده تحقيق ميداني بود به جز مواردي اندك كه لازم بود از مقالات بهره گرفت .لازم است از استادكاران گرامي ،آقايان حسينعلي محمد زاده و حسين محمد زاده ، كمال تشكر و قدرداني راداشته باشم كه در رجوع براي اين تحقيق ،نهايت راهنمايي را براي من داشتند . همينطور از استاد گرامي ام ، سركار خانم شريفي نيا كه باعث شدند د‏يد ‏من نسبت به صنايع دستي كشور و فرهنگم بازتر شود .
‏مواد اوليه
‏چرم دباغي شد‏ة‏ گاو و گوساله قالبهاي چوبي ،نخ ابريشم ، نخ گلابتون ،نخ قندي ، ابزاركار كفاشي مانند مشته ، صيقال ،سوراخ كن و ............
‏دباغ خانه چرم
‏ساخت خودچرم سنتي است . چرم مورد نياز براي ساخت چاروق را دباغي شده فراهم مي كنند . قديم دربجنورد ، دو دباغ خانه وجود داشته كه چرم مورد نياز چاروق دوزان را فراهم مي كرده است . ولي الان در بيشتر از‏ سه , ‏چهار شهر كشور ،‏ ‏دباغ خانه وجود ندارد كه مي توان اصفهان ،همدان و زنجان را نام برد و كارگاه هاي آنها به همان صورت سب‏ك‏ قديم است .
‏ ‏(( تهيه چرم دباغي به اين ترتيب است كه پ‏ــ‏وست حي‏ــ‏واني مانندگاو و يا گوسفند را بعد از ذبح از گوشت جدا كرده و پ‏ــ‏شت‏ ‏وروي‏ـ‏ش ‏را درخمير
‏آرد جو ‏مي خوابانند و بع‏ـ‏د از30-20 روزآن را خارج مي كن‏ـ‏ندكه بعد از اين مدت ،موه‏ـ‏اي پوست به‏ ‏راحتي با كاردك كنده مي ش‏ــ‏ودو بعد از كن‏ـــ‏دن م‏ــ‏و‏ ‏و‏ ‏خشك شدن ، آن را درون خ‏ــــ‏وراك م‏ـ‏ازو ‏ق‏ـــ‏رار م‏ـــ‏ي دهند كه اين مازو از ميوه درختي دركردست‏ـــــ‏ان ته‏ـ‏يه ‏مي شود‏ ‏و اين مي‏ـــــ‏وه شبيه به فندق بوده كه ميوه را كوبي‏ـــــ‏ده و به ‏آرد تبدي‏ــ‏ل مي كنند و درون آب ح‏ــــ‏ل مي كنند و بعد از آن چ‏ــ‏رم ‏را درونش قرار مي دهند و بعد از خارج‏ ‏نم‏ـــ‏ودن از مازو ‏,‏ چرم را شسته ‏و خشك مي كنند و‏ ‏رنگ گياهي روي سطح خ‏ــــ‏ارجي آن مي مالند تابه رنگ نارنجي تا قرمز در آيد و سپس اين چرم دب‏ــ‏اغي شده را به شكل ‏مثلث يا مستطي‏ـــ‏ل برش مي دهند .))‏
‏تعريفي از چاروق
‏چاروق نوعي كفش سنتي مخصوص شمال خراسان است . حدود ‏50-40 سال قبل استفاده‏ مي‏ شد . از 40 سال به اين طرف، كم كم با آمدن ماشين و كفش هاي جديد ، استفاده نشد تا حدود سال 60 كه آقاي حسين محمد زاده ، به آن جنبه تزئيني بيشتري دادند . و انواع مختلفي از آن ساختند كه ديگر از بين نرود و به واسطه ارتباطي كه با ادارات مختلف ازجمله جهاد ، صنايع دستي ، ميراث فرهنگي ،ارشاد هم‏ب‏نطور شركت در نمايشگاهها داشتند باعث شدكه بمان‏ن‏د‏ .‏ در ميدان شهيد بجنورد ، بازارچه ا‏ي‏ است كه درقديم به بازار كفاشان معروف بوده كه در آن همه استاد چاروق دوز و نوعي كفش هاي سنتي ديگر بود ولي امروزه اغلب مغازه ها ي اين بازارچه به محل فروش هنرهاي دستي تركمن اختصاص دارد . درخصوص استادكاران قديمي اين بازارچه ،آقاي حسين محمد زاده مي گويند : قديمي ترين استادكاران آن بازارچه پدر ما است‏ . ‏ 5 تا پسر داشته كه من كاراو را ادامه دادم .
‏نقش هاو مراحل ساخت ، همان طرز قديم است تمامي مراحل ساخت چاروق از ابتدا تا انتها يعني ساخت رويه وزيره و .......... توسط خود اين ‏ دو استاد كار انجام مي شود .
‏ويژگي چاروق اصيل كه نكته بسيار جالبي است ،اين است كه :
‏دو لنگ كفش ، چپ و راست ندار‏ن‏د .
‏كلا‏ً‏ زيره ، رويه و پشت آن از يك تكه چرم است يعني محل دوخت آن فقط ازيك قسمت به نام شيرازه است .مواد اوليه آن ، چرم طبيعي گاو و گوساله است . نوع گاوي آن دركفش هاي زنانه و مردانه استفاده ‏مي شود و نوع گوساله آن براي كفش هاي بچه گانه . و‏
‏دليل آنكه از چرم گوساله و يا قسمتهاي نرم گاو براي چاروق بچه گانه استفاده مي شود ، آنست كه نرم تر است و پا را اذيت نمي كند .‏
‏برش ها اكثرا‏ً‏ ذهني است والگوزياد استفاده نمي كنند .‏ ‏نخ هايي هم كه براي تزئين استفاده مي شود بيشتر نخ ابريشم و گلابتون است .
‏بيشتر قالبهاي قديم را استفاده مي كنند كه از چوب چنار است و دست ساز هستند ولي ‏نوع هاي جديد آن كارخانه اي هستند . درقديم چون آب و هوا خيلي سرد بوده و برف نسبتا‏ً‏ زياد بوده است ‏,‏ چاروق ها را با جوراب هاي پشمي ضخيمي مي پوشيدند و قالبها را نسب به الان بزرگتر درنظر مي گرفتند كه چاروق نسبت به پا مقداري بزرگتر بود .
‏مي توان گفت درقديم ،‏ ‏نوع كفش‏ي‏ كه مي پوشيدند مخصوصا‏ً‏ مردانه ، همين چاروق ها بودند ولي الان استفاده عمومي ندارد و بيشتر جنبه تزئيني دارند و درمراسم هاي سنتي به همراه لباس سنتي استفاده مي شود .
‏چاروق نوعي سنتي آن است و لي نوع جديد آن كفش چاروق است كه قسمت دماغه چاروق را ندارد و بيشتر به عنوان روفرشي استفاده مي شود .
‏در قديم ،زيره ديگري به چاروق مي خورده ،يعني يك زيره به قسمت پاشنه ويك زيره به قسمت پنج‏ه و‏ به آنها چاروق هاي چهارپينه مي گفتند ، يعني هر جفت چهارپينه داشت . اكثرا
‏ً‏ هم آن زيره را از يك جنس مقاوم مثل پادوش ( چرم گاوميش ) مي زدند ولي الان كه جنبه تزئيني دارد ، ديگر اين‏ ‏كار را‏ ‏نمي كنند .
‏با آمدن ماشين ، دوخت چاروق براي مدت كوتاهي به فراموشي سپرده شد تا اينكه به توصيه محمد نداقي به دولت كه شاهد استقبال كشورها از چاروق هاي ايراني بوده است ‏, ‏دوباره اين هنر زنده شد .
‏ابزاركار
‏ابزاركار ، همان ابزار كاركفاشي است به جزيكي دو مورد‏.‏توضيحات مختصري درباره هريك از ابزار :
‏- مشته ß‏ نازك كردن چرم و كوبيدن آن
‏- گزن صاف ( تيغ برش ) ß‏برش چرم
‏- گزن سركش ß‏ لويس‏ ‏كردن ونازك كردن رويه و زيره
‏- تسمه كش ß‏عبور دادن تسمه چرمي
‏- چوب صيقال ß‏ صاف كردن و پرداخت
‏- قلم سوراخ كن ß‏ سوراخ كردن بندها‏ ‏(‏ سوراخ كن هاي بزرگ براي نقش هاي بزرگ و سوراخ كن هاي كوچك‏ براي نقش هاي كوچك ‏ ‏)
‏-درفش ß‏ دوخت و دوز ( سرهاي كلفت آن براي دوخت زيره كفش بانخ كلفت )
‏- قالب كش ß‏بيرون كشيدن قالب ازكفش چاروق‏ .‏ به اين ترتيب كه كفش راكه دوخته شده و خشك شده مي خواهند از قالب بيرون بياورند ‏,‏ قسمتي از قالب كش ب‏ه‏ زير پا مي رود ونوك آن در سوراخ قالب‏ , ‏گير‏ ‏مي‏ ‏كند ومي كشند و به اين ترتيب قالب بيرون مي آيد .

 
دسته بندی: دانش آموزی و دانشجویی » دانلود تحقیق

تعداد مشاهده: 3665 مشاهده

فرمت فایل دانلودی:.zip

فرمت فایل اصلی: .doc

تعداد صفحات: 15

حجم فایل:19 کیلوبایت

 قیمت: 10,000 تومان
پس از پرداخت، لینک دانلود فایل برای شما نشان داده می شود.   پرداخت و دریافت فایل