تحقیق تاريخچه حسابداري 16 ص

دسته بندي : دانش آموزی و دانشجویی » دانلود تحقیق
لینک دانلود و خرید پایین توضیحات
دسته بندی : وورد
نوع فایل :  word (..DOC) ( قابل ويرايش و آماده پرينت )
تعداد صفحه : 12 صفحه

 قسمتی از متن word (..DOC) : 
 

‏تاريخچه حسابداري
‏حسابداری در جهان نزدیک به ‏۶۰۰۰‏ سال قدمت دارد و تاریخ نخستین مدارک کشف شده ‏حسابداری به ‏۳۶۰۰‏ سال قبل از میلاد برمی گردد. پیشینه حسابداری در ایران نیز به ‏نخستین تمدنهایی بر می گردد که دراین سرزمین پا گرفت، و مدارک حسابداری بدست آمده ‏با ‏۲۵‏ قرن قدمت، گواه بر پیشرفت این دانش در ایران باستان اس. در طول تاریخ، روشهای ‏حسابداری متوع و متعددی برای اداره امور حکومتی و انجام دادن فعالیتهای اقتصادی ‏ابداع شد، که در پاسخ به نیازهای زمان، سیر تحولی و تکاملی داشته است. ممیزی املاک ‏در تمدن ساسانی(در جریان اصلاحات انوشیروان، به منظور تشخیص مالیاتهای ارضی، کلیه ‏زمینهای مزروعی کشور ممیزی و مشخصات آن از جمله مساحت، نوع زمین و نوع محصول در ‏دفتری ثبت می گردید.) و تکامل حسابداری برای نگهداری حساب درآمد و مخارج حکومتی در ‏دوران سلجوقیان(نگارش اعداد را به صورت علایمی کوتاه شده از نام اعداد عربی، حساب ‏سیاق می نامند.
‏حسابداری سیاق که احتمالا در دوران سلجوقیان تکامل یافته، روشی است که بر اساس ‏آن، حساب جمع و خرج هر ولایت در دفتر مربوط به ان ولایت ثبت و در عین حال یک دفتر ‏اصلی در مرکز نگهداری می شده است که خلاصه جکع و خرج هر ولایت به طور جداگانه در ‏صفحات مربوط، در آن به خط سیاق نوشته می شده است. این روش در دوران قاجاریه تکمیل ‏شد و کتب خمسه(دفاتر پنج گانه) برای گروههای عمده مخارج نیز نگهداری می شده ‏است.
‏و نگهداری حساب فعالیتهای بازرگانی به حساب سیاق، نمونه های بارز و پیشرفته آن ‏است.
‏با این حال حسابداری نوین( دوطرفه) همانند بسیاری از دانشهای کاربردی دیگر، به ‏همراه ورود فراورده های صنعتی و رسوخ موسسات و شرکتهای خارجی به ایران راه یافت. و ‏در جریان تحولات اقتصادی _اجتماعی صد سال گذشته با پیدایش سازمانهای جدید دولتی و ‏خصوصی و دگرگونی شیوه های تولید و توزیع بسیار پیشرفت کرد.
‏حسا‏ب‏داری با تمدن همزاد است و به اندازه تمدن بشری قدمت دارد. در تمدنهای باستانی ‏بین النهرین که قسمت اعظم ثروتهای جامعه در اختیار فرمانروا یا فرمانروایان بود. ‏معمولا کاهنان که قشر ممتازی را در سلسله مراتب اجتماعی تشکیل می دادند و ظیفه ‏نگارش را بطور اعم و نگهداری حساب درآمدها و ثروتهای حکومت را بطور اخص به عهده یا ‏در واقع در انحصار داشتند و در عین حال به ثبت برخی از معاملات شهروندان نیز می ‏پرداختند، از جمله در تمدن باستانی سومر (SUMMER) ‏نظام مالی جامعی برقرار بود و ‏کاهنان سومری علاوه بر نگهداری حساب درآمدهای حکومتی، به نحوی موجودی غلات، تعداد ‏دامها و میزان املاک حکومتی را محاسبه می کردند.
‏نخستین مدرک کشف شده حسابداری در جهان، لوحه های سفالین از تمدن سومر در بابل (Babylon) ‏است و قدمت آن به ‏۳۶۰۰‏ سال قبل از میلاد می رسد و از پرداخت دستمزد ‏تعدادی کارگر حکایت دارد.
‏مدارک و شواهد بدست آمده از تمدن باستانی مصر (‏۵۲۵_۵۰۰۰‏ ق.م) حکایت از آن دارد ‏که در اجرای طرحهای ساختمانی این تمدن، نوعی کنترل حسابداری برقرار بوده که بهره ‏گیری از نیروی کار هزاران هزار نفر را در امر ایجاد بنا و حمل و نقل مصالح ساختمانی ‏در تشکیلاتی منظم، میسر می کرده است، از تمدن مصر در دورانی که یونانیان و رومیان ‏بر آن تسلط داشتند نیز مجموعه های متعددی از حسابهای نوشته شده بر پاپیروس باقی ‏مانده است.
‏شواهد و مدارک به دست آمده از یونان باستان نیز حکایت از استقرار کنترلهای ‏حسابداری دارد. از جمله حساب معبد پارتنون در لوحه های مرمرین اکروپولیس حک و بخشی ‏از ان هنوز هم باقی است.
‏سکه به عنوان واحد پول حدود ‏۷۰۰‏ سال قبل از میلاد در لیدی(Lydia) ‏ابداع ‏گردید.(لیدی سرزمینی باستانی است که در آسیای صغیر، کنار دریای اژه بین میزی (Mysia) ‏و کاری(Caria) ‏قرار داشت. کرزوس (Croesus) ‏آخرین پادشاه آن از کوروش شکست
‏خورد.) و به سرعت در تمدنهای آن زمان رواج یافت. در ازان عصر هخامنشی ، نظام مالی و ‏پولی (نظام پولی بدیعی توسط داریوش اول بر پایه طلا و نقره با رابطه مبادله ثابت ‏پایه گذاری شد و سکه داریک به وزن ‏۸.۴۱‏ گرم در مقابل ‏۲۰‏ سکه نقره به نام “شکل” هر ‏یک به وزن ‏۵.۶‏ گرم مبادله می شده است و بنابراین رابطه تبدیل طلا به نقره ( ‏۳/۱ ۱۳ ) ) ‏جامع ومنسجمی بر قرار بوده و حساب درآمدها و مخارج حکومت به ریز و به دقت ثبت و ‏ظبط و نگهداری می شده است.
‏در رم و یونان باستان حسابداری پیشرفته ای وجود داشته و نوعی حساب جمع و خرج ‏تنظیم می شده است. یک جمعدار، یک مامور دولت و یا شخصی که محافضت پول یا دارایی ‏دیگری به او محول بوده است در مقاطعی از زمان حساب خود را به اربابش پس می داده ‏است. برای این کار رو فهرست تفصیلی از دریافتها و پرداختها بر حسب پول، وزن یا ‏مقیاس دیگری تهیه می شد که جمع آن دو مساوی بود. فهرست پرداخت شامل مبالغ پرداختی، ‏کالای فروخته شده و یا به مصرف رسیده در طول یک دوره بعلاوه مانده پول و کالایی بود ‏که نزد جمعدار باقی مانده و باید به ارباب تادیه می شد. این نوع حسابداری تا قرون ‏وسطی ادامه یافت.
‏همانطور که ملاحظه فرمودید، حسابداری باستانی تنها جنبه های محدودی از فعالیتهای ‏مالی را در بر می گرفت و یا سیستم جامعی که کلیه عملیات مالی حکومت را ثبط و ظبط ‏کند و یا به نگهداری حساب معاملات تجاری بپردازد، فاصله بسیاری داشت.
‏سرمایه داری تجاری و رنسانس
‏از دوران باستان تا اواخر قرون وسطی تغییری اساسی در جهت تبدیل حسابداری به یک ‏سیستم جامع صورت نگرفت و تنها پیشرفت قابل ذکر گسترش دامنه نگهداری حساب برای ‏عملیات گوناگون حکومتها و اشخاص بود.
‏از اوایل قرن سیزدهم “دولت_شهرها” و یا “شهر_جمهوریهای” کوچکی خارج از سلطه ‏پادشاهان و خوانین فیودال در ایتالیای کنونی پا گرفت که فضای سیاسی_ اقتصادی مناسبی ‏را برای رشد سوداگری فراهم آورد.بدین معنی که در این جمهوریهای کوچک هیچ مانعی در ‏راه تجارت آزاد، حتی تجارت با سرزمینهای دوردست وجود نداشت و استفاده از سرمایه به ‏صورت سرمایه مولد یا سرمایه تجاری مانند کشتیها و سایر وسایل بازرگانی امکان پذیر و ‏متداول بود. علاوه بر این، با رونق داد وستد، پول در مبادلات تجاری نقش گسترده یافت ‏و اقتصاد پولی رواج یافت.
‏در قرون سیزدهم و چهاردهم همزمان با رشد بازرگانی، صنعت و بانکداری، پیشرفت ‏زیادی در تکنیک نگهداری حساب بوجود آمد. بزرگتر شدن اندازه موسسات، رواج معاملات ‏نسیه و استفاده از عوامل متعدد در کسب و کار موجب شد که دیگر یک شخص به تنهایی ‏نتواند امر موسسه بزرگی را اداره کند و این امر ابداع سیستم حسابداری کاملتری را ‏ضروری ساخت.
‏گمان می رود که کاربرد قاعده جمع وخرج در مورد حساب صندوق نخستین گام در راه ‏پیدایش سیستم نوین بوده باشد.
‏بدین معنی که صندوقدار در ازای وجوهی که دریافت می کرد بدهکار و در مقابل مبالغی ‏که می پرداخت بستانکار می شد. این قاعده در مورد حسابهای مشتریان نیز بکار می رفت و ‏آنان در ازای وجوهی که قرض می گرفتند و یا کالایی که به نسیه می خریدند بدهکار و در ‏مقابل وجوهی که می پرداختند بستانکار می شدند و بدین ترتیب مانده حساب آنها معین می ‏شد. همین قاعده در مورد نگهداری حساب بستانکاران نیز بکار می رفت. در نیمه قرن ‏سیزدهم حسابداران ایتالیایی متوجه این نکته شدند که دریافت پول از یک بدهکار دو ثبت ‏را ضروری می سازد. جنبه دریافت پول که باید در حساب صندوق ثبت شود و جنبه پرداخت ‏پول که باید در حساب شخصی پرداخت کننده پول ثبت گردد. در اوایل قرن چهاردهم دو ‏اصطلاح بدهکار و بستانکار ، یعنی دو واژه ایتالیایی دادن(dare) ‏و گرفتن(avere) ‏کاملا متداول گردید. پیشرفت تازه در قرن چهاردهم ابداع شکل دو طرفه حساب بود که در

 
دسته بندی: دانش آموزی و دانشجویی » دانلود تحقیق

تعداد مشاهده: 3865 مشاهده

فرمت فایل دانلودی:.zip

فرمت فایل اصلی: .DOC

تعداد صفحات: 12

حجم فایل:18 کیلوبایت

 قیمت: 10,000 تومان
پس از پرداخت، لینک دانلود فایل برای شما نشان داده می شود.   پرداخت و دریافت فایل