تحقیق تاثير برخي از تيمارهاي شيميايي و انبار سرد بر روي ماندگاري گل بريده داودي

دسته بندي : دانش آموزی و دانشجویی » دانلود تحقیق
لینک دانلود و خرید پایین توضیحات
دسته بندی : وورد
نوع فایل :  word (..doc) ( قابل ويرايش و آماده پرينت )
تعداد صفحه : 23 صفحه

 قسمتی از متن word (..doc) : 
 

2
‏تاثير برخي از تيمارهاي شيميايي و انبار سرد بر روي ماندگاري گل ‏بريده داودي
 ‏چکیده:
‏به منظور معرفي بهترين تيمار شيميايي و روش ‏نگهداري مفيد طرحي بصورت فاکتوريل کاملا تصادفي بر روی دو رقم گل بریده داودی انجام ‏شد. تيمار هاي شيميايي شامل: اسيد سيتريک، هيدروکسي کونينولين سيترات، اتانول، ‏بنزيل آدنين، کلريد کبالت و سولفات آلومينيوم بودند که همگي ساکارز نيز بهمراه ‏داشتند و با تيمار شاهد (آب مقطر) مقايسه شدند. اين طرح به سه روش نگهداري در سرد ‏خانه، روش پالس و روش استاندارد(مداوم) انجام شد. طول عمر گل هاي بريده، ميزان ‏کلروفيل، وزن تر شاخه هاي بريده، توليد اتيلن و ميزان جذب آب در بين تيمارها مقايسه ‏شد.نتايج آزمايش نشان داد که گلها اتيلني توليد نکردند. نگهداري در سرد خانه سبب ‏افزايش قابل توجه عمر گل ها شد و روش استاندارد بهتر از روش پالس بود. همه مواد ‏مورد استفاده عمر گلها را افزایش دادند و ماده هيدروکسي کوئینولين سيترات بيش از ‏ساير مواد عمر گل هاي بريده را افزايش داد.
‏واژه هاي کليدي: ‏داودي ، ‏ماندگاري ، اتيلن ، کلروفيل ، انبار سرد
‏مقدمه:
‏گل داودي يکي از ‏مهمترين گل ها مي باشد که هم بصورت گلداني وهم بصورت شاخه بريده در بازارهاي جهاني ‏داد و ستد مي شود. بطوريکه امروزه رتبه دوم جهاني را پس از گل رز از لحاظ اقتصادي ‏وکشت وکار دارا مي باشد(27). از آنجايي که عمر گلداني گل هاي بريده ويا به عبارت ‏ديگر ماندگاري گل هاي بريده يکي از مهمترين فاکتور هاي کيفي مي باشد، بنابراين عمر ‏طولاني مدت اين گل ها بر روي ميزان تقاضاي مصرف کنندگان و همچنين بر روي ارزش گل ‏هاي بريده تا ثير بسزايي دارد.
‏دما مهمترين فاكتور موثر در از بين رفتن گل هاي ‏بريده است. گل هاي بريده تنفس مي‌كنند و به دنبال آن گرما توليد مي‌كنند. با افزايش ‏درجه حرارت، ميزان تعرق افزايش مي‌يابد و بيشتر مواد غذايي ذخيره مصرف مي‌شود. كاهش ‏آب و به دنبال آن پژمردگي اتفاق مي‌افتد و فرايند مسن شدن پيش مي‌رود(34). به عبارت ‏ديگر درجه حرارت پايين يكي از بهترين تيمارها جهت كاهش همه فعاليتهاي فيزيولوژيكي و
2
‏تخريب‌هاي پاتولوژيكي مي‌باشد. دماي كم ميزان تنفس را كاهش داده و باعث كم شدن ‏فعاليتهاي متابوليكي، تبخير و تعرق، فعاليت و توليد اتيلن و رشد باكتريها و قارچها ‏مي‌‌شود(10‏).
‏گل داودی یک گل بریده با عمر طولانی است و این امر به تولید اتیلن ‏کم در طی پیری آن نسبت داده می شود(6). داودی از گروه گل های نا فرازگرا است و پیری ‏آن در پاسخ به تغییراتی است که در میزان کربوهیدرات ها رخ می دهد(3). و اتیلن در ‏این فرایند نقش چندانی ندارد. از طرف دیگر کاهش در کیفیت گل بریده داودی به تشکیل ‏حباب های هوا در داخل آوند ها نسبت داده می شود که سبب ممانعت انتقال آب از محلول ‏گلدان به سایر قسمت های گل بریده می شود و در نهایت مقاومت هیدرولیکی افزایش می ‏یابد که منجر به استرس آبی شدید می شود(31). لوله های آوندی ساقه های داودی به سرعت ‏به دنبال برش مسدود می شوند و این واکنش هم در ساقه هایی که به طور مستقیم در آب ‏قرار می گیرند و هم در ساقه هایی که ابتدا در انبارهای مرطوب نگهداری می شوند روی ‏می دهد(30). کاهش در کیفیت گل بریده داودی بیشتر بدلیل پژمردگی برگ های آن است (11‏) ‏و تاخیر در پژمردگی برگ و متعاقب آن پیری سبب طولانی تر شدن عمر گلدانی داودی می ‏شود(22). این کاهش در تورژسانس با تجزیه و تخریب کلروفیل همراه است که سبب پیری ‏زودتر برگ ها نسبت به گل آذین می شود. جذب آب توسط ساقه های داودی بوسیله تکنیک های ‏ویژه پس از برداشت مثل قرار دادن ساقه ها در محلول های پاک کننده(9) و آب سرد(33‏) ‏افزایش می یابد. علاوه بر این اضافه کردن مواد ضد باکتریایی در محلول های نگهدارنده ‏پیشنهاد شده است(29). با وجود این ممانعت از جذب آب به عوامل دیگری به جز انسداد ‏آوندی نیز نسبت داده می شود(32).اسید سیتریک به عنوان یک ماده کاهنده pH ‏، مانع از ‏تکثیر و تجمع باکتری ها در نواحی برش داده شده می شود و جریان نرمال آب را بهبود می ‏بخشد(19).8-هیدروکسی کوئینولین یک باکتری کش و یک عامل اسیدی کننده محیط است که ‏علاوه برجلوگیری از رشد باکتری ها وکاهش pH ‏محیط، ازبسته شدن آوندها در مقطع برش ‏ساقه در اثر رسوب مواد مختلف شیمیایی نیز جلوگیری می کند(2). گل های شاخه بریده ‏داودی که در محلول گلدانی حاوی هیدروکسی کوئینولین و ساکارز قرار می گیرند از عمر ‏بیشتر و حداکثر وزن تر نسبت به شاهد برخوردارند(4‏).
‏تیمار سولفات آلومینیوم برای ‏افزایش عمر گلدانی چندین گل بریده پیشنهاد شده است، سولفات آلومینیوم به عنوان یک
3
‏ماده ضد میکروبی عمل می کند که pH ‏محیط را نیز کاهش می دهد. استفاده از این ماده در ‏محلول گلدان گل های لیزیانتوس سبب دو برابر شدن عمر گل ها نسبت به تیمار شاهد شده و ‏وزن تازه گل ها را افزایش داده است(16). در مطالعه دیگری که بر روی ارکید دندروبیوم ‏صورت گرفته است سولفات آلومینیوم سبب بهبود عمر گلدانی و باز شدن غنچه ها شده ‏است(13‏).
‏آخرين مرحله نمو گل با زوال محتواي کربوهيدراتي و وزن خشک گلبرگ ها ‏همراه است(8) و عمر گل هاي بريده با قرار دادن شاخه هاي گل در محلول هاي گلداني ‏حاوي کربوهيدرات توسعه مي يابد. ساکارز در ترکيب بيشتر محلول هاي نگهدارنده وجود ‏دارد و تعادل آبي را در گل هاي بريده بهبود مي بخشد(11). و اين به تا ثير قند ها بر ‏روي بسته شدن روزنه ها و کاهش در ميزان از دست دهي آب نيز نسبت داده مي ‏شود(18‏).
‏گزارش شده است که اتانول در افزایش عمر گلدانی میخک(25) و داودی(22‏) ‏بوسیله جلوگیری از تولید اتیلن موثر بوده است. در مطالعه ای که روی دوام گل های ‏شاخه بریده با تیمار کردن مداوم گل های میخک با اتانول 8 درصد صورت گرفت، عمر ‏گلدانی این محصول به دو برابر افزایش یافت(35). اطلاعات موجود نشان می دهد که ‏استالدهید که یک متابولیت اتانول است، ماندگاری گل ها را افزایش داده است و به ‏عنوان عامل اصلی باز دارنده پیری گل های میخک، رقم وایت سیم شناخته شده است(23) و ‏این کار را از طریق جلوگیری از تولید اتیلن انجام می دهد(24‏).
‏اضافه کردن کبالت ‏به محلول های حفاظت کننده نیز از انسداد آوندی در ساقه های رز جلو گیری می کند و ‏جریان مستمر آب را در ساقه ها حفظ می کند و در نتیجه میزان جذب آب را در گل ها ‏افزایش می دهد. علاوه بر این کبالت تا اندازه ای باعث بسته شدن روزنه ها می شود و ‏پتانسیل آبی را در گل های بریده افزایش می دهد(26). اسبورن (1989)گزارش کرده است که ‏یون کبالت مانع از بیوسنتز اتیلن می شود(20). کلرید کبالت عمر گل های بریده داودی ‏را 5-7 روز نسبت به تیمار شاهد افزایش داده است(21) و نیز در ارکید دندروبیوم علاوه ‏بر افزایش عمر گلدانی سبب تسریع در باز شدن جوانه های گل شده است(13‏).
‏سیتوکنین ‏ها در تاخیر پیری در میخک های شاخه بریده بوسیله جلوگیری از بیوسنتز اتیلن بسیار ‏موثر بوده اند(7)، همچنین بنزیل آدنین سبب بهبود کیفیت و تاخیر در پیری برگ های گل
5
‏داودی شده است(22). تاخیر در پیری و جلوگیری از تجزیه کلروفیل در گل های بریده ‏بوسیله مواد شیمیایی با درجات متفاوتی از موفقیت صورت گرفته است(29). و هدف از این ‏تحقیق نیز معرفی یک ماده شیمیایی مناسب برای نگهداری و افزایش کیفیت گل بریده داودی ‏برای تولید کنندگان و مصرف کنندگان در شرایط دمای انبار و دمای اتاق ‏است.
‏مواد و روش ه‏ا:
‏تهيه گياهان جهت اجراي ‏آزمايش
‏گل هاي شاخه بريده داودی ارقام مهندسی سفید و مهندسی زرد از گلخانه‌هاي ‏تجاري آقاي زارعي واقع در پاكدشت ورامين تهيه شد. اين گل ها با استفاده از يك چاقوي ‏تيز به طول 80 سانتیمتر بريده شده و سپس در دسته‌هاي 50 تايي بسته‌بندي شده و ‏بلافاصله به محل اجراي آزمايش در گروه باغباني پرديس كشاورزي و منابع طبيعي منتقل ‏شدند. شاخه‌هاي گل بلافاصله از بسته‌ها خارج شده و بار ديگر با استفاده از يك چاقوي ‏تيز به طول 50 سانتيمتر به صورت اریب بريده شدند و در داخل گلدان های شیشه ای 5/0 ‏لیتری که حاوی 400 میلی لیتر محلولهاي نگهدارنده بودند قرار گرفتند.
‏مشخصات محل ‏اجراي آزمايش‌
‏ميزان نور موجود در محل آزمایش 15 میکرو مول بر متر مربع بر ثانیه ‏بود كه با استفاده از نور طبيعي خورشيد و همچنين نوردهي تكميلي با استفاده از ‏لامپهاي فلورسانت تأمين مي‌شد. طول دوره روشنايي 12 ساعت و ميزان رطوبت نسبي 75-65 ‏درصد بود و دماي محيط در حد 1‏±‏20 درجه سلسيوس ثابت نگه داشته شد.
‏بخشي از آزمايش ‏نيز در داخل سردخانه انجام شد كه دماي سردخانه 4 درجه سانتیگراد ، رطوبت نسبي آن 75-65 ‏درصد و ميزان نور نيز 10 میکرو مول بر متر مربع بر ثانیه بود كه توسط لامپهاي ‏فلورسانت به مدت 12 ساعت تأمين مي‌شد.
‏تيمارهاي آزمايش عبارت بودند از:
‏3 ‏روش ‏نگهداري پس از برداشت گل هاي شاخه بريده شامل:
‏1) ‏تيمار كوتاه مدت (پالس): در اين ‏روش گل هاي شاخه بريده پس از اينكه به مدت 36 ساعت در گلدان های حاوی محلولهاي ‏شيميايي نگهدارنده قرار گرفتند، از گلدان ها خارج شده و در گلدانهاي ديگري كه حاوي

 
دسته بندی: دانش آموزی و دانشجویی » دانلود تحقیق

تعداد مشاهده: 4063 مشاهده

فرمت فایل دانلودی:.zip

فرمت فایل اصلی: .doc

تعداد صفحات: 23

حجم فایل:28 کیلوبایت

 قیمت: 10,000 تومان
پس از پرداخت، لینک دانلود فایل برای شما نشان داده می شود.   پرداخت و دریافت فایل